MENU   

Bel 24/7:

078 645 2257

Brandmeldinstallatie (BMI)

Brandmeldinstallaties zijn belangrijke systemen om de brandveiligheid in een gebouw te waarborgen. Een beginnende brand wordt snel gedetecteerd waardoor alle aanwezigen in een pand snel gealarmeerd worden bij een calamiteit. Ook is snel handelen door een BHV-organisatie mogelijk doordat de brand vaak nog een kleine omvang heeft.

Oorzaak en gevolg

De brandmeldinstallatie speelt een zeer belangrijke rol in complexe gebouwen en locaties waar geslapen wordt of minder zelfredzamen aanwezig zijn: een tijdige alarmering kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Op deze locaties is het dan ook zeer onwenselijk dat een brandmeldinstallatie niet functioneert. Toch kan dit voorkomen, bijvoorbeeld door een storing of onderhoud aan de installatie. Ook kan een brandmeldcentrale bewust (deels) uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld bij werkzaamheden of bij een evenement waar rook gebruikt wordt.

Een uitval van een brandmeldcentrale kan grote gevolgen hebben: vele systemen worden aangestuurd door deze installatie. Er is geen ontruimingsalarm meer hoorbaar, de BHV-organisatie wordt niet gealarmeerd, liften worden niet aangestuurd en deuren vallen niet meer automatisch dicht. Dit laatste brengt met zich mee dat er bij brand sprake kan zijn van een snelle rookverspreiding waardoor een eventuele ontruiming bemoeilijkt wordt. Tot slot zal ook de brandweer niet meer automatisch gealarmeerd worden, waardoor een brand zich langer kan ontwikkelen.

De functie van een brandwacht

De brandweer, gemeente of verzekeraar zal in geval van een uitval van een brandmeldinstallatie één of meerdere Rijksgediplomeerde brandwachten eisen. Deze brandwachten nemen de functie van een brandmeldinstallatie over en zullen wachtrondes lopen waarbij aandacht wordt besteedt aan potentieel brandgevaarlijke situaties. Ook wordt de begaanbaarheid van de vluchtwegen gecontroleerd. Uiteraard zal de brandwacht naar zijn beste kunnen optreden in geval van een calamiteit en eventueel deel uitmaken van het BHV-team.

De medewerkers van De Groot Brandwachten hebben ruime ervaring in het optreden bij een uitval of uitschakeling van een brandmeldinstallatie. Hierin onderscheiden wij ons door snel te reageren bij een ad-hoc oproep (binnen 2 uur een Rijksgediplomeerde brandwacht op locatie). Ook hebben we de ervaring om ons snel in te leven in de situatie van uw dagelijkse bedrijfsvoering: hoe kunnen wij onze werkzaamheden uitvoeren zonder uw werkprocessen te verstoren of onrust te creëren onder de aanwezigen in uw pand.

Effectieve inzet

Wij denken graag mee met een effectieve inrichting van onze inzet. Moeten mensen wakker gemaakt worden in geval van een calamiteit? Wij hebben voldoende megafoons. Dienen er tijdelijk extra brandblussers geplaatst te worden? Ook die zijn voorradig. Desgewenst kunnen wij onze inzet discreet uitvoeren, bijvoorbeeld om onrust onder bezoekers te voorkomen.

Een greep uit de sectoren waarin wij onze diensten hebben mogen verlenen: Onderwijsgebouwen, hotels, parkeergarages, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kinderdagverblijven, overheidsgebouwen, industrie, distributiecentra, theaters, evenementenlocaties, winkelcentra et cetera.