MENU   

Bel 24/7:

078 645 2257

Onderhoud brandmeldinstallatie (BMI)

Brandmeldinstallaties zijn belangrijke systemen om de brandveiligheid in een gebouw te waarborgen. Een beginnende brand wordt snel gedetecteerd waardoor alle aanwezigen in een pand snel gealarmeerd worden bij een calamiteit. Ook is snel handelen door een BHV-organisatie mogelijk doordat de brand vaak nog een kleine omvang heeft. 

Daarom is het belangrijk om af en toe de BMI te testen of om onderhoud uit te voeren als er bijvoorbeeld een storing is. Tijdens het onderhoud van de brandmeldinstallatie heeft een bedrijf brandwachten nodig die de werkzaamheden van de BMI overnemen. Deze brandwachten kan De Groot Brandwachten aanleveren. 

Bent u dringend op zoek naar brandwachten? Neem dan contact met ons op via 078 - 645 2257. Onze Rijksgediplomeerde brandwachten zijn binnen 2 uur op locatie. U kunt ons 24/7 bereiken. 

Waarom is onderhoud aan een brandmeldinstallatie zo belangrijk? 

De brandmeldinstallatie speelt een zeer belangrijke rol in complexe gebouwen en locaties waar geslapen wordt of minder zelfredzamen aanwezig zijn: een tijdige alarmering kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Op deze locaties is het dan ook zeer onwenselijk dat een brandmeldinstallatie niet functioneert. Toch kan dit gebeuren, bijvoorbeeld door een storing of onderhoud aan de installatie. Ook kan een brandmeldcentrale bewust (deels) uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld bij werkzaamheden of bij een evenement waar rook gebruikt wordt.

Een uitval van een brandmeldcentrale kan grote gevolgen hebben: vele systemen worden aangestuurd door deze installatie. Er is geen ontruimingsalarm meer hoorbaar, de BHV-organisatie wordt niet gealarmeerd, liften worden niet aangestuurd en deuren vallen niet meer automatisch dicht. Dit laatste brengt met zich mee dat er bij brand sprake kan zijn van een snelle rookverspreiding waardoor een eventuele ontruiming bemoeilijkt wordt. Tot slot zal ook de brandweer niet meer automatisch gealarmeerd worden, waardoor een brand zich langer kan ontwikkelen. 


Wat is de functie van een brandwacht tijdens het onderhoud van een brandmeldinstallatie?

Om aan de wet- en regelgeving te voldoen, is het belangrijk dat een BMI jaarlijks onderhouden wordt (norm NEN 2654-1) . Ook kan het - jammer genoeg - soms gebeuren dat een BMI uitvalt. Tijdens het onderhoud aan uw brandmeldinstallatie door een gecertificeerd onderhoudsdeskundige, bent u dan tijdelijk niet beveiligd. Zo kan het zijn dat de automatische blussystemen en automatische melders niet worden getriggerd als de BMI niet werkt.  


Verplicht om brandwachten in te schakelen

De brandweer, gemeente of verzekeraar zal in geval van preventief onderhoud of uitval van een brandmeldinstallatie één of meerdere rijksgediplomeerde brandwachten eisen. Deze brandwachten nemen de functie van een brandmeldinstallatie over en zullen wachtrondes lopen waarbij aandacht wordt besteedt aan potentieel brandgevaarlijke situaties. Ook wordt de begaanbaarheid van de vluchtwegen gecontroleerd. Uiteraard zal de brandwacht naar zijn beste kunnen optreden in geval van een calamiteit en eventueel deel uitmaken van het BHV-team.


Onze brandwachten zijn snel ter plaatse

De medewerkers van De Groot Brandwachten hebben ruime ervaring in het optreden bij een uitval of uitschakeling van een brandmeldinstallatie of sprinklerinstallatie. Hierin onderscheiden wij ons door snel te reageren bij een ad-hoc oproep (binnen 2 uur een rijksgediplomeerde brandwacht op locatie). Ook hebben we de ervaring om ons snel in te leven in de situatie van uw dagelijkse bedrijfsvoering: zo kunnen wij onze werkzaamheden uitvoeren zonder uw werkprocessen te verstoren of onrust te creëren onder de aanwezigen in uw pand.


Wilt u zo snel mogelijk een Rijksgediplomeerde brandwacht ter plaatse? Bel ons dan op het nummer 078 - 645 2257. U kunt ons dag en nacht bereiken. 


Effectieve inzet door De Groot Brandwachten

Wij denken graag mee met een effectieve inrichting van onze inzet. Moeten mensen wakker gemaakt worden in geval van een calamiteit? Wij hebben voldoende megafoons. Dienen er tijdelijk extra brandblussers geplaatst te worden? Ook die zijn voorradig. Desgewenst kunnen wij onze inzet discreet uitvoeren, bijvoorbeeld om onrust onder bezoekers te voorkomen.


Een greep uit de sectoren waarin wij onze diensten hebben mogen verlenen: Onderwijsgebouwen, hotels, parkeergarages, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, overheidsgebouwen, industrie, distributiecentra, theaters, evenementenlocaties, winkelcentra et cetera.