MENU   

Bel 24/7:

078 645 2257

Rookmelderverplichting: vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders ook in bestaande woningen verplicht

Wist u dat er vanaf 1 juli 2022 een nieuwe wetgeving van start gaat, waarbij het verplicht is om in iedere woning op elke verdieping een rookmelder te hebben? Deze verplichting was er al jaren in de nieuwbouw, maar dit wordt nu doorgetrokken naar alle woningen in Nederland. Deze rookmelderverplichting geldt voor verblijfsruimtes, maar evengoed voor besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat en wordt onderdeel van het Bouwbesluit. 


Met deze nieuwe wetgeving wil de overheid uiteraard meer levens redden, want zowel in nieuwbouw als in oudere huizen kan er uiteraard brand uitslaan! Vooral 's nachts weet rook bewoners in hun slaap te verrassen met soms de ergste gevolgen van dien. Daarom moet élk huis nu beveiligd zijn. Als brandwachten weten we hoe gevaarlijk vuur kan zijn en hoe belangrijk het is om aan brandpreventie te doen. 


In dit artikel bespreken we alle veelgestelde vragen over wat de nieuwe wetgeving precies inhoudt en welke stappen u moet nemen! 

Veelgestelde vragen over de rookmelderverplichting 

Wat staat er precies in de wetgeving?

De nieuwe wetgeving geeft aan dat álle woningen op elke verdieping een goedgekeurde rookmelder moeten hebben. Dit geldt ook voor besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat. In kamerwoningen (denk aan studentenkamers of studio’s) is één rookmelder per ruimte verplicht. 

Welke eisen zijn er voor rookmelders?

Als u een rookmelder installeert, mag u bij bestaande huizen kiezen voor een rookmelding met elektriciteitsdoorkoppeling of een melder op batterij. 


Uw rookmelder moet voldoen aan de Europese NEN-14604 norm (voor rookmelders met doorkoppeling en rookmelders op batterij) en indien u kiest voor een rookmelder op netstroom, dan moet deze ook voldoen aan de Europese NEN-2555 norm. Daarnaast moet de rookmelder een CE-keurmerk hebben. 


Indien dit het geval is, kunt u er zeker van zijn dat uw rookmelder(s) tijdig rook detecteren en een goed geluidssignaal hebben. 

Ik heb al rookmelders, moet ik dan iets veranderen?

Als u al rookmelders in huis heeft op elke verdieping, dan hoeft u niets te veranderen. 

Wat als ik een of meerdere kamers verhuur?

Dan is het verplicht om in elke kamerwoning een rookmelder te installeren. 

Ik woon in een huurwoning; wie is dan verplicht om de rookmelders te plaatsen? 

De eigenaar van de woning is altijd verantwoordelijk. Met andere woorden: je huurbaas moet ervoor zorgen dat er een rookmelder hangt én -indien het een rookmelder op batterijen is - dat de batterijen op tijd en stond worden vervangen. 

Waar hang ik een rookmelder het best op?

Volgens de nieuwe wetgeving van de Rookmelderverplichting hoeft er slechts één rookmelder per verdieping te hangen, maar wij raden aan om tenminste één rookmelder te hangen in iedere ruimte waar er brand kan ontstaan. Hang deze in het midden van het plafond - ten minste 50 cm van de muren verwijderd. Ook in vluchtroutes zoals de hal en gangen zijn rookmelders gewenst. 


Zorg ervoor dat je rookmelders niet te dicht bij tochtpunten of ventilatie hangt. Ook in klusruimtes waar er veel fijn stof of bv. verfdampen zijn, let u extra op waar een rookmelder komt te hangen.

Wat als ik niet op tijd ben met rookmelders ophangen? 

Uiteraard wil je het risico niet lopen dat er brand uitbreekt. Maar als uw woning niet voldoet aan de wetgeving van de rookmelderverplichting, riskeert u ook nog eens een boete - of problemen met uw verzekering na een brand. En dat wilt u niet!